Electric Litany // Johnny Labelle @ Moxy Athens Rooftop, 29/7/2024 v_era

Electric Litany // Johnny Labelle @ Moxy Athens Rooftop, 29/7/2024

Σάββατο, 03 Αυγούστου 2024 10:47
Γράφτηκε από:

Oι συναυλιακές μας περιπέτειες για το καλοκαίρι συνεχίστηκαν με μία εντελώς καινούρια και ξεχωριστική κατάσταση: live σε ταράτσα ξενοδοχείου, στο κέντρο μάλιστα της Αθήνας. Το ζήσαμε και αυτό, το απολαύσαμε μαζί με λίγη δροσιά αλλά φυσικά πάνω απ’όλα μετράει το μουσικό κομμάτι. Εκεί, μία από τις 2-3 πλέον αγαπημένες μας εγχώριες (κι ας έχει έδρα το Λονδίνο) μπάντες, oι post punk/folk/psych (και όχι μόνο) Electric Litany, ηταν άψογοι και για ακόμα μία φορά μείναμε εκστασιασμένοι να τους παρακολουθούμε. Επίσης, ο σοβαρός και αρκετά ιδιαίτερος Johnny Labelle, έδωσε μία πρώτη, ευχάριστη νότα στη βραδιά που είχε την...καλοκαιρινή αύρα, χωρίς τα αρνητικά του καυτού ήλιου και του λουτρού ιδρώτα των καλοκαιρινών φεστιβάλ.
Φτάσαμε στο υπέροχο Moxy αρκετά νωρίς. Ανεβήκαμε στον 9ο, στην ταράτσα του ξενοδοχείου, και γρήγορα πήραμε από το bar κάτι δροσιστικό. Λίγος κόσμος αλλά γνωστές, συναυλιακές φάτσες. Βοηθάνε και αυτές οι λεπτομέρειες για να πάει καλά η βραδιά.
Tον Johnny, αν και τον ξέραμε και τον είχαμε παρουσιάσει στο site αρκετές φορές (όπως εδώ ), πρώτη φορά θα τον βλέπαμε live. Λίγο μετά τις 9 ανέβηκε στη σκηνή και για 35 λεπτά ακούσαμε μπόλικα από τα κομμάτια των τριών δίσκων του. Η μουσική ήταν προηχογραφήμένη και πάνω σε αυτήν ο Johnny έριχνε τις σημαντικές πινελίες με την μπάσα, νοσταλγική φωνή του. Ντύσιμο, κίνηση και φωνή σε ταξίδευαν λίγο στη Νεα Υόρκη των '60s του Sinatra. Βέβαια το περίεργο και ενδιαφέρον είναι οτι ταυτόχρονα υπήρχαν στιγμές και κομμάτια που άνετα θα τα έλεγες goth/dark/dark electro.
Ηταν καλή η εμφάνιση του Johnny. Το ηλιοβασίλεμα πάνω από τον Λυκαβηττό, οι πολύχρωμες φωτεινές πινακίδες και οι ταράτσες των γύρω κτηρίων του κέντρου της Αθήνας, ήταν το τέλειο background και όλη η φάση ήταν πολύ ευχάριστη. Σίγουρα θα τον προτιμούσα με όργανα επί σκηνής (full band ή κάτι τέτοιο) αλλά ας μη τα θέλουμε όλα δικά μας...
johnny labelle moxy 01

Johnny Labelle Set List
Dolphins
I’ve been losing
In the sun
In the dark
Strange affections
Visceral
Doppelgänger
Beginning of the end
Poseidonia

Η ώρα των Electric Litany είχε φτάσει. Αν και βρισκόμουν μπροστά στη σκηνή και δεν είχα πλήρη εποπτεία του χώρου, νομίζω πως αυτός είχε σχεδόν γεμίσει. Το σκηνικό ήταν ιδανικό. Κοινό που ήξερε μεγάλο μέρος των στίχων (είναι άλλωστε μια μπάντα με φανατικούς ακόλουθους), πρωτότυπος χώρος με δροσούλα, τα φώτα της πόλης να "στολίζουν" τη σκηνή. Πάνω απ'όλα όμως μία μπάντα πού ήρθε να δώσει τον καλύτερο της εαυτό. Τους έχω δει αρκετές φορές μέσα σε αυτά τα χρόνια της ύπαρξής τους (με πιο πρόσφατη τον περασμένο Απρίλιο), νομίζω όμως πως κάθε φορά είναι αρτιότεροι.

electric litany moxy 05
Για περισσοτερη από μίαμιση ώρα ακούσαμε πολλά από τα αγαπημένα κομμάτια (Feather of Ecstasy, Tear, Empty Sea, Sea Light) των προηγούμενων δίσκων αλλά είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε και μια πρώτη γεύση από τον δίσκο που έρχεται, ελπίζουμε μέσα στη χρονιά. Mία από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές ήταν όταν στη σκηνή ανέβηκε μαζί τους ο Θεόφιλος με τη λύρα του και ακούσαμε το ανατριχιαστικό The Soul Remembers Everything αλλά και ένα ακόμα κομμάτι ελληνικο, διασκευασμένο (δεν συγκράτησα τον τίτλο). Φοβερές στιγμές από καταπληκτικούς και ευαίσθητους μουσικούς.
Πολλά μ'αρέσουν σε αυτή την μπάντα. Ενα από αυτά ειναι οτι ενώ σαφώς είναι ιδιαίτερα πολιτικοποιημένη, ο τρόπος με τον οποίο ο frontman Αλέξανδρος Μίαρης κάνει τις παρεμβάσεις και τις κοινωνικές αναφορές είναι τόσο μα τόσο έξυπνος, που καταλήγει απολαυστικός. Η αναφορά στον φορολογική (μη) δήλωση γνωστού τραγουδιστή ή η αφιέρωση κομματιού στους φυλακισμένους, είναι δύο μόνο παραδείγματα. Άλλο ένα είναι το γεγονός οτι το 2020 κυκλοφόρησαν bootleg δίσκο με όλα τα κέρδη να πηγαίνουν σε φιλανθρωπίες για όσους υπέφεραν από συνέπειες της πανδημίας,

electric litany moxy 15
Γενικά, νομίζω πως ήταν τόσο μεγάλη η διάθεση τους να παίξουν μουσική, που αν δεν έπρεπε να διακόψουν (λόγω της ιδιαιτεροτητας του χώρου προφανώς) σχετικά νωρίς, ακόμα εκεί θα ήμασταν...!
Δεν ξέρω αν μέχρι Σεπτέμβριο θα βρεθούμε ξανά σε κάποιο live, αν όχι όμως, αυτός ήταν ένας πολύ γαμάτος τρόπος να κλείσουμε το συναυλιακό μας καλοκαίρι.

electric litany moxy 20

 Electric Litany Set List
Sonder (Sonder EP, 2022)
Opia
Feather of Ecstasy (Enduring Days You Will Overcome, 2014)
Itor
Home (How To Be A Child & Win The War, 2010)
The Soul Remembers Everything (Enduring Days You Will Overcome, 2014)
Ελληνικό διασκευασμένο κομμάτι
Sea Light (Under A Common Sky, 2019)
Window (Sonder EP, 2022)
Recip
Diamonds
Bedroom (Under A Common Sky, 2019)
Υou Make Me Feel (Enduring Days You Will Overcome, 2014)
Tear  (How To Be A Child & Win The War, 2010)
Name (Enduring Days You Will Overcome, 2014)
- ENCORE-
Azure (Under A Common Sky, 2019)
Refugee (Under A Common Sky, 2019)
Empty Sea (Enduring Days You Will Overcome, 2014)
February (How To Be A Child & Win The War, 2010)





Photos/videos: v_era