Colin Stetson - The Love it Took to Leave You (Envision, 2024)

Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2024 18:02
Γράφτηκε από:

Mε αφορμή τον ερχομό του Colin Stetson για το live του στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου, μπήκα στη διαδικασία να…ψάξω ποιος είναι, αφού δυστυχώς για εμένα (και το site), ήταν άγνωστος. Εντάξει, είναι ένας σαξοφωνίστας με ιδιαίτερο, μοντέρνο ήχο αλλά μέχρι εδώ είναι το μίνιμουμ που μπορεί να πει κανείς για εκείνον. Αν όμως ψάξει να βρει τις συνεργασίες του, πόσα πράγματα έχει προλάβει να κάνει πριν καν συμπληρώσει τα 50 του χρόνια, θα συγκλονιστεί. Εϊναι πολύ πιθανόν λοιπόν, να έχουμε ακούσει μουσικές του, ίσως ακόμα και να τον έχουμε δει να παίζει live. 'Ελαβε μέρος στις περιοδείες των Arcade Fire, Bell Orchestre και Bon Iver, αλλά συνυπήρξε και στο στούντιο με τους Tom Waits, Arcade Fire, TV on the Radio, Feist, Bon Iver, My Brightest Diamond, Laurie Anderson, David Byrne, Sinead O'Connor, LCD Soundsystem, The National, Godspeed You! Black Emperor...
Κοινώς, ο τύπος αυτός έχει συνεργαστεί με όλη την indie σκηνή της απέναντι μεριάς του Ατλαντικού, ενώ παράλληλα έχει επιμεληθεί της μουσικής σε πάρα πολλές ταινίες.
Ο ερχομός του στην Ελλάδα συμπίπτει με την υπέροχη συγκυρία της πολύ πρόσφατης κυκλοφορίας του νέου του άλμπουμ με τίτλο The Love It Took To Leave You.

[Ομολογώ πως είναι από τις λίγες φορές που μου είναι αρκετά δύσκολο να περιγράψω με λέξεις τον αδιανόητα και μυστήρια ωραίο ήχο του, αλλά θα κάνω μια προσπάθεια.]

colin stetson
Ο δίσκος περιέχει 11 κομμάτια που φυσικά στηρίζεται στο εντελώς απόκοσμο και industrial παίξιμο του σαξοφώνου του. Όμως η ενορχήστρωση δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό. Φυσικά, υπάρχουν synths που στρώνουν σε όλα τα κομμάτια, ένα κατασκότεινο χαλί πάνω στο οποίο μεγαλουργούν μπάσο, κοντραμπάσο, κλαρινέτο αλλά και ιαχές (λιγότερο σε ρόλο φωνητικών και περισσότερο σαν μουσικό όργανο που βοηθά στο εντονότερο «μαύρισμα» της ατμόσφαιρας των κομματιών). Να σημειωθεί πως όλα τα όργανα είναι παιγμένα από τον ίδιο τον Colin.
Τα 11 αυτά κομμάτια, ακούγονται σαν σύνολο. Δεν θα έλεγα πως είναι concept άλμπουμ, όμως νομίζω πως μόνο αν τα ακούσεις όλα, μπορείς να πάρεις ολόκληρο το μήνυμά του, να καρπωθείς το σύνολο της απόλαυσης.
Ξεχωρίζοντας όμως κάποια, θα έλεγα πως κορυφαίο είναι το εναρκτήριο και ομότιτλο του δίσκου. Για πολλούς λόγους κορυφαίο, με σημαντικότερο ότι ήταν το προσωπικό μου πρώτο άκουσμα, η πρώτη επαφή, η αρχική... συγκοπή! Σαν να είδα για πρώτη φορά την κόλαση απ΄όπου μου φώναζαν ψυχές και με ικέτευαν να τις σώσω.

colin stetson the love it took to leave you lp

Εικονοπλαστικά είναι όμως όλα τα κομμάτια του. Όπως το The Six που ακολουθεί, που μου έφερε στο μυαλό ένα μεγάλο ζώο (έναν ελέφαντα, μια φάλαινα ίσως) που έχει φυλακιστεί από το…"καλό" ζώο που λέγεται άνθρωπος και προσπαθεί απεγνωσμένα να γλιτώσει. Από την εξέλιξη του κομματιού, δείχνει -ευτυχώς- να τα κατάφερε.
Ο επαναλαμβανόμενα σκληρός ήχος στο Hollowing μου έφερε στο μυαλό σκληρές εικόνες από την εκμετάλλευση σκλάβων στην αρχαία Ρώμη. Στο Malediction αισθάνεσαι πως τρέχεις για να ξεφύγεις από κάτι απροσδιόριστο που σε κυνηγά. Τέλος, το αγαπημένο μου Ember, ίσως και το πιο αισιόδοξο κομμάτι του δίσκου (μαζί με το Bloodrest που είναι και ο επίλογος του έργου), μια επική διέξοδος, χρώματα άνοιξης στην πλαγία ενός βουνού.

Φαντάζει αδύνατον, να ακους τη μουσική και να μην πλάθεις με το μυαλό σου εικόνες. Η θαυμαστή αυτή μείξη πνευστών και synths, μοντέρνας jazz με κινηματογραφική μουσική, avant garde post ήχων μαζί με ανάσες, καταπιασμένες ιαχές, σκουριασμένες doom ηχητικές εκφράσεις και μουγκρίσματα, σε βουτά από το γιακά και σε στριφογυρίζει μέχρι να νιώσεις ως το κόκκαλο τη δύναμη του ήχου του. 

Έγραψα τόσες λέξεις, αλλά, συνειδητοποιώ, τόση ώρα που ακούω και ξανακούω αυτό το «εντελώς από άλλο πλανήτη» επικό δημιούργημα, πως όλα είναι λίγα μπροστά στο μέγεθος του. Σπάνια μου συμβαίνει να έχω τόση ένταση και ταχυπαλμία, μετά την ακρόαση ενός δίσκου, να θέλω να γράψω και να αισθάνομαι παντελώς αδύναμος να το κάνω. Σαν κάτι υπέροχο και θεϊκό, τρομακτικό και ανεξήγητο, μυστήριο αλλά και θελκτικό να έχει μόλις διαπεράσει την ψυχή και το μυαλό. Σίγουρα πρόκειται για έναν από τους δυνατότερους δίσκους της χρονιάς για μένα και το live του -πιστεύω πως- θα είναι εμπειρία ζωής…!

#2 τραγούδια που θα ομορφύνουν τη ζωή σας: The Love it Took to Leave you, Ember.
9/10


Photos: artist's bandcamp